Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-18

Krav på att Göran Persson tar upp Sudan i FN


Alltmedan dagens FN-omröstning om sanktioner mot regimen i Sudan hotas att blockeras av kommunistdiktaturen Kina, så hörs trots allt enskilda röster i mediavänstern för ett svenskt engagemang för folkmordsoffren.

Staffan Heimersson kräver i Aftonbladet att statsminister Göran Persson ska ta upp frågan om Darfur vid hans årliga tal till FN:s generalförsamling. Där sitter Arabförbundets länder som tillsammans med ett antal diktatoriska icke-alignerade stater motsätter sig åtgärder mot den arabiska regimen i Sudan.

En hästburen, laglös arabisk milis, Janjaweed, i Sudans regerings tjänst anfaller och terroriserar sedan ett år tillbaka den svarta primitiva bofasta befolkningen i landets västra ökenområden. Medlen är systematiska mordbränder, våldtäkter, plundringar och mördande. Resultatet är att 30 000 människor mördats, två miljoner drivits från sina hem
och 200 000 tvingats till läger i främmande land. Etnisk rensning pågår.

[...]
I FN-salens talarstol ska därför statsminister Persson avsluta sitt tal med orden: "Nu slutar vi att rulla tummarna. Nu ryggar vi inte för att korrekt benämna folkmord folkmord. Sverige - som av skilda skäl det senaste decenniet gjort få internationella insatser - ställer trupper till FN:s förfogande för att säkra liv i Darfur."

Bravo!