Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-19

Hans Lindström gömmer sina bilder
- se dem här


Den tecknare som fick sin bild föreställande en stereotypisk ortodox jude publicerad i Dagens Nyheter har valt att gömma övriga bilder med samma tema på sin internetsida.

Hans Lindströms publicerade bild, som jag skrev om tidigare, har kritiserats eftersom den gör gällande att så kallad "israelkritik" avfärdas som antisemitism. På bilden säger en svensk "medelsvensson" som promenerar sin hund att det är fel att "bygga murar mellan människor", och hänvisar till anti-terrorstängslet. Därpå svarar den judiska karikatyren "Jävla antisemit!".

Kritiker har frågat varför det inte fanns någon palestinsk självmordsbombare på bilden, och har sagt att de flesta israeler tvärtom hade önskat leva som "medelsvensson" på bilden. Att helt blunda för de genuina bevekelsegrunder som finns bakom bygget av stängslet — och som handlar om liv eller död för vanliga israeler — samt stängslets bevisade effektivitet mot massmördande palestinska terrorister, kan vara grundat i motvilja mot judar, menar kritikerna. Särskilt som detta är ett upprepat tema hos Lindström, utan att han någon gång nyanserar med fakta från "den andra sidan" om hans mentala mur.

De som länkade till Lindströms bilder direkt på hans hemsida matas nu istället med hans tecknade nakenbilder, eftersom Lindström valt att ge nakenbilderna samma internetadresser som de nu gömda bilderna om judar.

Som tur är har Dmitri Vasserman sparat undan bilderna från Lindströms sajt, och publicerar dem nu på sin ryskspråkiga hemsida, översatt till engelska. Du hittar bilderna här, här, här, här, här och här.