Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-03

Fredrik Virtanen och TT ertappade med manipulerade källhänvisningar


Efter den inledande plagieringsskandalen i Dagens Nyheter börjar det nu visa sig att alltfler av Sveriges journalister utvecklats till storartade klipp-och-klistra-specialister. Källhantering verkar inte utgöra dessa murvlars specialitet. Nu senast har bl.a. Aftonbladets Fredrik Virtanen samt nyhetsbyrån TT ertappats.

Den svensk-amerikanska webtidningen Spectators blog , som avslöjade DN, visar att Virtanen med all sannolikhet använt en kommentar om Michael Moore tagen nästan ordagrannt från den brittiska vänstertidningen The Independent, utan att ange källan.

Och när trycket på Dagens Nyheters Läsarombudsman blev alltför hårt i samband med skandalen släppte alla fördämningar, och ut forsade nya avslöjanden om förfalskningar, plagiat och manipulation hos TT, Sveriges överallt dominerande nyhetsbyrå. Är det någon som är förvånad?
Kvällstidningar skriver om konkurrenttidningens nyheter som om de vore deras egna. TT anger källan i samband med ett citat så att det ser ut som om resten var TT:s eget. Den tekniken har jag också sett i tv:s Rapport och på andra ställen.

1 Comments:

Anonymous Anonym skrev...

Du menar att TT plagierar? Att TT förfalskar? Du övertolkar en mening från Lilian Öhrsröm till mycket hårda anklagelser. Det är så här en fjäder blir en höna.

11:51 fm  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan