Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-26

Falsk parallell mellan Madonna och Yusuf Islam


I radioprogrammet Godmorgon, världen! berättar Sveriges Radios korrespondent i Helsingfors (?) Bengt Lindroth om den senaste veckans tumultartade tur-och-returresa för Yusuf Islam (tidigare känd som artisten Cat Stevens) och Madonnas Israel-besök (du kan höra inslaget ca. 14 minuter in på filen).

Liknelsen som görs mellan behandlingen av den f.d. Hamas- och Khomeini-supportern Yusuf Islam och världsartisten Madonna, nu känd under det judiska namnet Esther, är dock direkt oärlig. Tyvärr har Lindroth baserat sig på TT:s och Aftonbladets felaktiga rapportering, där det påstods att en (i själva verket minimal) protest från "ultra-ortodoxa judar" hade "hindrat" Madonna från att besöka Klagomuren. Alla andra nyhetsbyråer bekräftade tvärtom att hon aldrig lämnade sin bil pga att hon upplevde att den samlade journalist- och fotografkåren var alltför närgången. Jag berättade om mediafadäsen och den falska bildtext som Aftonbladet hade använt för att få det hela att hänga ihop (och som Aftonbladet sedan beklagade) HÄR, HÄR och HÄR.

Lindroth rabblar upp exempel på utvisningar av musiker från Nazi-Tysland och andra länder för att göra en falsk parallell. Men Madonna var välkommen i Israel, och stora folkmassor samt flera ministrar deltog i de evenemang som hon bevistade. Cat Stevens / Yusuf Islam var inte välkommen i USA beroende på välgrundade misstankar om anknytning till terrorgrupper samt felläsning av hans namn.