Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-13

Ett hånflin från Lukas Moodysson


Daniel Ekman (Subjektiv.se) säger det som behövde sägas om Lukas Moodyssons motbjudande provokation. I en DN-intervju om sin nya film den 12 september och några dagar efter Beslan-massakern, låter han sig porträtteras iklädd en tröja med texten "Terrorist" :

Lukas kanske tycker han är lite “radical chick” och vill skaffa poäng hos popvänstern. Jag tycker bara han återigen visar att han är korkad, omdömmeslös och smaklös. Låt göra att grabben har gjort ett par bra filmer - det ger jag honom - men i övrigt kanske han borde hålla käften eller i alla fall inte visa sig. Hans politiska sinne är nämligen något grumligt - som när han sa att det kanske skulle behövas “en socialistisk revolution i Östeuropa". Det var som att pissa på alla miljoner östeuropeer vars problem just beror på det socialistiska förtryck de utsattes för under en stor del av 1900-talet. (Detta uttalande var ett “genidrag” helt i klass med när RKU viftade med sovjetiska flaggor när de ville visa “solidaritet” med Afganistan i kriget mot USA. Sovjet som ockuperade Afganistan under 10 år ligger säkert bra till där…)

Och nu pissar han på alla offer för terroristdåd. Han pissar på barnen i Beslan.

Men han pissar även på min egen familj.

Och detta är inte första gången Lukas Moodysson förväxlar sitt filmskapargeni med rätten att vara en översittare utanför biosalongen.

UPPDATERING 13/9 kl. 14.55

Patrick på Strang's blog berättar att han härmed har sett sin sista Moodysson-film. Ett beslut som han inte verkar ångra med tanke på vad som ingår i den kommande filmen "Ett hål i mitt hjärta". Patrick har detaljerna.