Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-05

Det dröjde inte länge...


En arabisk ledare i Bahrain vid namn Ali Abdullah reagerade på gisslanmassakern i Ryssland genom att säga att massmordet var "oislamiskt" och att påstå att muslimska extremister inte kunde ligga bakom. Nyhetsbyrån AP berättar att han har en helt annan förklaring:

"Jag tvekar inte ett ögonblick på att det är israelerna som ligger bakom det här och som vill förstöra muslimernas image, och som agerar vid sidan om ryssarna som har sin egen agenda mot muslimerna i Tjetjenien."
Det finns dock dem, i arabvärlden, som på allvar börjat ifrågasätta det samhällsklimat som har lett till de senaste årens terrorvåg. AP citerar chefen för satellitkanalen Al-Arabiya i den välkända arabiska mainstream-tidningen A-Sharq al-Awsat som skriver att "Våra terroristsoner är en slutprodukt av vår sjuka kultur". Rubriken på artikeln var: "The Painful Truth: All the World Terrorists are Muslims!"

Detta betyder naturligtvis inte att alla muslimer är terrorister, men signalerar en ökad medvetenhet om problemen i de samhällen som nu på löpande band skapar fundamentalistiska extremister.


UPPDATERING 5/9 kl. 17.51:

Samtidigt som arabvärlden så smått börjar inse sanningen, famlar Sveriges Radio fortfarande i mörkret:

"Gåta vem som ligger bakom gisslandådet"

Reportern Sten Sjöström kritiserar faktumet att man, så här en dag efter massakern, inte ännu exakt vet namnet på den som organiserat alltihop. Sjöström ger också Vladimir Putin en smocka för att han inte spenderade timmar hos de skadade och anhöriga (istället för att planera åtgärder i Moskva) och lyckas slutligen komma med en snäsig kommentar om företagsprivatiseringarna i landet.

UPPDATERING 5/9 kl. 21.39

Artikeln som chefen för TV-stationen Al-Arabiya, Abdel Rahman al-Rashed , skrev och som jag citerade ovan, finns i sin helhet på engelska i The Daily Telegraph. Läs den!

'Innocent religion is now a message of hate'.

UPPDATERING 10/9 kl. 12.17

Al-Arabiya-chefens artikel finns nu översatt till svenska i SvD.


3 Comments:

Blogger TT-kritik skrev...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

2:54 em  
Blogger TT-kritik skrev...

Förutom al-Rasheds artikel publicerade torsdagens SvD en annan väldigt intressant artikel: Det islamistiska judehatet har gamla anor av Lisbeth Lindeborg.

2:56 em  
Blogger Alicio skrev...

Tack för ett mycket bra tips!

Apropå Al-Arabiya-chefens artikel, som är publicerad på svenska i SvD, så har debattfunktionen kring atikeln av någon anledning stängts av nu på eftermiddagen.

Mvh
Alicio

5:25 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan