Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-20

Allierade fördömer Kofi Annan.
Utvärdering av FN:s moraliska auktoritet


Efter att FN:s generalsekreterare Kofi Annan, vars organisation sedan 1990-talets början utfärdat 17 Irak-resolutioner, fördömde befrielsen av Irak som "olaglig" har de allierade gått till samordnat försvar. Allra tydligast var reaktionerna från demokratierna Australien, USA, Storbritannien, Bulgarien, Japan och Polen.

Australien, som nyligen drabbats av flera terrordåd, inte minst i Indonesien, svarade med att konstatera att FN är en "paralyserad" organisation, och att insatserna i Irak var "fullständigt berättigade". Japan sade att Annans kommentarer var "oklara" och att de skulle undersöka "vad han egentligen menade".

Annans utspel har givit upphov till tydligt formulerade ledarartiklar, varav den konservativa Wall Street Journals är en av de mest klarspråkliga. Tidningen anger tonen genom att påminna Annan om FN:s dubbelmoral, selektiva paragrafrytteri och misslyckanden i samband med oroshärdarna i Bosnien, Rwanda, Kosovo, Elbenskusten, södra Sudan och Darfur samt FN:s inblandning i Olja-för-Mat-skandalen.

För inloggning till Wall Street Journal; använd emailadress: