Alicio i Underlandet

Kommentarer till aktuella utrikes och inrikes händelser inom politik och media

2004-09-04

Al-Qaida-koppling till gisslanmassakern i Ryssland


Arabiska terrorister utgjorde ca. en tredjedel av de hittills oskadliggjorda terroristerna i den fruktansvärda massakern i Beslan, där minst 250 människor, inklusive barn, har mördats och fler än 530 har skadats. Nyhetsbyrån AP skriver att detta är ytterligare en indikation på att al-Qaida är inblandat:

The Arab presence among the attackers would support Putin's contention that al-Qaida terrorists were deeply involved in the Chechen conflict, where Muslim fighters have been battling Russian forces on and off for more than a decade.
Den engelskspråkiga ryska tidningen Mosnews har ett bildgalleri från dramat.

Ryska underrättelsekällor har identifierat Shamil Basayev, som redan tagit på sig ansvaret för ett terrorattentat i Ingusjien i juli då 88 människor mördades, samt Magomet Yevloyev som organisatörer av attacken. Man anser att de finansieras av den wahabitiske islamiske ledaren Abu Omar al-Seif, som är al-Qaidas representant i Tjetjenien.

Expressen rapporterar att barnen hade placerats ut i gymnastiksalens fönster som mänskliga sköldar. Jihad-terroristerna, av vilka många var kvinnor, detonerade sedan sina 500-grams bomber mitt bland barnen, vilket också orsakade taket att rasa in. De som inte redan slitits i stycken eller krossats såg en chans att fly, men
terroristerna skjöt de flyende barnen i ryggen.

Den här attacken var bara en i raden av misstänkta
islamiska terrorangrepp under de senaste tio dagarna i Ryssland. 90 människor mördades i förra veckan när två flygplan sprängdes i luften, och 10 människor slets i stycken när en självmordsterrorist detonerade utanför en tunnelbanestation i Moskva tidigare i veckan. För två år sedan dödades 129 människor som hållits gisslan på en teater i Moskva.

Terror måste alltid bekämpas med alla till buds stående medel, och omvärlden måste stödja Ryssland i denna kamp. Samtidigt har Putin ansvaret att stoppa de ryska övergreppen mot civilbefolkningen i Tjetjenien. I en bra ledarartikel i
Östgöta Correspondenten diskuteras hur detta bör gå till:


Det internationella samfundet måste visa solidaritet med ett drabbat ryskt folk, men samtidigt sätta press på den ryska staten. Den rysk-tjetjenska konflikten kan förefalla så totalt degenererad att det inte längre finns mycket att hoppas på. Hos bägge sidor finns det krafter som är inställda på en "slutlösning". Men det finns också moderata krafter.
Ansvaret faller tungt på Moskva som behandlat alla tjetjener som extremister, vilket skapat dagens situation.


Börja tala med de moderata, tjetjenska patrioter som har en chans att vinna förtroende bland tjetjenerna -- det måste bli omvärldens krav på Ryssland.

UPPDATERING 4/8 kl. 16.43

SVT citerar nyhetsbyrån AP och skriver att dödssiffran nu är uppe i 322. Totalt 700 personer, varav hundratals barn, skadades.

6 Comments:

Blogger Gudmundson skrev...

Det är inte en orimlig, men dock än så länge gissning att det är muslimska terrorister som varit i farten. Men jag väntar några dagar innan jag uttalar mig tvärsäkert.

Eller har jag missat bevisen?

2:22 em  
Blogger Alicio skrev...

Hej Per,

Jag vet inte om du menar det senaste gisslandramat eller om du menar de tidigare attackerna som jag skrev om.

TT skriver:

"För en vecka sedan, så när som på tre timmar, dödades 90 människor när två ryska passagerarflygplan störtade nästan samtidigt. Precis som då dök det på tisdagskvällen upp ett meddelande på en islamistisk hemsida i vilket Islambouli-brigaderna, en grupp med kopplingar till al Qaida, tog på sig ansvaret för dådet och lovade fler attentat i Ryssland.

"'Vi i Islambouli-brigaderna meddelar att vi ansvarar för denna operation... till stöd för Tjetjeniens muslimer' lyder meddelandet enligt Reuters. Dess äkthet kunde inte bekräftas.

Tisdagskvällens dåd kan ha genomförts av Roza Nagajeva, syster till Amant Nagajeva, en tjetjensk kvinna som misstänks ha sprängt ett av de två plan som kraschade förra veckan. Det sade en källa nära utredningen till nyhetsbyrån Ria."

http://www.corren.se/archive/2004/8/31/htbiq506xa8n72a.xml?category=1mr1j6qsuj80twq

I en kronologisk uppräkning av tidigare attacker så skriver TT:

"En rad terrordåd har förövats i Ryssland de senaste två åren. De flesta har haft klara kopplingar till kriget i delrepubliken Tjetjenien."

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=130&a=179183

Nästan samtliga attacker har genomförts genom självmordsbombningar, en metod som nästan uteslutande används av islamistiska terrorister.

När nu islamistiska grupper själva tar på sig ansvaret för de senaste attentaten, och när metoden och orsakerna bakom gör det extremt troligt att det handlar om sådan typ av terror, så är det kanske inte så vågat att skriva det. Jag citerar bl.a. AP som säger att detta gör den ryska regeringens teorier om al-Qaida-inblandning mer trovärdighet.

Men jag lägger nu till ordet "misstänkta" framför "islamiska terrorangrepp".

Tack för din kommentar!

Mvh

Alicio

3:32 em  
Blogger Gudmundson skrev...

Det var morden på skolbarnen jag syftade på. Men, som sagt, det är en mycket rimlig gissning att det är muslimska terrorister.

Trevlig helg!

4:26 em  
Blogger TT-kritik skrev...

Bäste Alicio!

Alla slags terrorister gör ingen hemlighet av att deras mål är att sätta omvärldens fokus på deras nationella konflikter. På sådant sätt blir alla referenser till (i detta fall) ryssarnas övergrep i Tjetjenien en litet seger för terroristerna. Återigen lyckades de med deras terrorhandlingar att sätta fokus på det tjetjenska problemmet.

Jag tycker att det vore mycket bättre om alla opinionsbildare bestämde sig att se på terrorn utanför konfliktens kontext. Det vill säga, frågor som berör kamp mot terror ska inte sättas i samband med nationella konflikter. De sistnämnda ska självklart också diskuteras, men bara om sådan diskussion inte provocerats av terrorister.

Tyvärr nu är det precis tvärt om. Championen i klassen är, som vanligt, Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/vss/ledare/story/0,2789,527206,00.html

Jag tycker också att det vore bättre om Östgöta Correspondenten avstod just nu från att diskutera den rysk-tjetjenska konflikten. Så länge terror är en anledning att sätta press på Ryssland (som annars vore inte så dum idé) kommer den tyvärr att fortsätta.

MVH,
Dmitri Vasserman, TT-kritik

7:00 em  
Blogger Alicio skrev...

Hej Dmitri, och tack för din blogg TT-kritik och ditt långa engagemang. Jag har själv länge skrivit liknande TT-kritik direkt till TT, samt på olika platser på internet, och tycker att din blogg är extremt viktig.

Jag instämmer i att man inte bör diskutera politiska "orsaker" i samband med diskussioner om terroristerna och deras brott. Jag var därför noga med att inte sätta dit ett "men" efter att jag diskuterade terrorattackerna. Det jag skriver är att Putin samtidigt har ansvar att hålla dörrarna öppna för moderata tjetjenska politiker, samtidigt som han utan nåd tar itu med terroristerna.

Kanske kan detta feltolkas som eftergift åt mördarna. Men om och så länge det är de moderata som har makten i Tjetjenien, och så länge de verkligen gör allt för att stoppa terrorn (i rak motsats till den palestinska regimen), så menar jag att förhandlingar kan fortsätta.

Det är också enligt denna logik som jag menar att alla förhandlingar och eftergifter till den terrorstödjande palestinska regimen måste upphöra. De kan endast återupptas efter att regimen har kapitulerat och efter att den palestinska terrorbekämpningen under en ny Palestinsk Myndighet satt igång på allvar, såsom Färdplanen för Fred stipulerar.

Mvh

Alicio

7:55 em  
Blogger TT-kritik skrev...

Alicio, tack så mycket för uppmuntran!

Självkart förstod jag vad du menade i ditt inlägg och inte syftade på dig då jag kritiserade politiker och journalister som ser terrorn som anledning att ta up terroristernas agenda.

Jag håller också med dig om att dörren ska vara öppen för moderata tjetjenska politiker. Tyvärr finns det för få sådana bland den tjetjenska politiska eliten. De hade faktiskt chans mellan 1996 och 1999 då Tjetjenien de facto var självständig. Men istället för att bygga en demokratisk stat, förbjöd presidenten Maschadov alla politiska partier utom en, införde sharialagen, började praktisera offentliga avrättningar och importerade wakhabistiska teologin och prästerskapet från Saudiarabien. Extrema jihadismen blev den statsbärande ideologin. Till sist invandrade tjetjenska paratrupper grannrepubliken Dagestan och det blev startskott för det andra tjetjenska kriget med alla dess grymheter.

Hur kan det lösas nu har jag tyvärr inget svar på. Kriget pågår mellan ryssar och fanatiska jihadister (många av de kommer från utlandet, mest från arabländer) och ingen av de skonar civilbefolkningen. För ryssar är civila tjetjener fiender, för jihadisterna är dem kanonkött som inte ska skonas i det heliga kriget.

Men en sak är jag säker på: den tjetjenska tragedin visar oss den enorma faran med icke-demokratiskt självbestämmande. Det interna förtrycket i nyskapade icke-demokratier kan vara mycket värre än utländsk kontroll och kan leda till betydligt mer tragiska konsekvenser.

MVH,
//Dmitri

9:50 em  

Skriv en kommentar

<< Till Startsidan